I bilen

I vår familj åker vi bil. Mycket bil. Inte så mycket till vardags, men då vi har många släktingar och vänner som bor långt från oss reser vi relativt ofta långa bilresor. Vårt mål är förutom det geografiska målet  i sig att resan ska bli angenäm för alla, att barnen inte ska bli åksjuka och att de inte ska somma i bilen då vi reser dagtid. 

Därför är vi ganska beroende av sysselsättning under de mil vi rullar och då vi inte vill att de ska bli mer åksjuka än vad som behövs är iPad och böcker bannlysta. Men vi har barn som älskar att leka billekar, så bilåkningen brukar fungera relativt smärtfritt. 

Just nu är vi uppe och hälsar på min pappa i Norrland tillsammans med mina svärföräldrar och min syster. Igår åkte vi en extremt lång resa från Östergötland till Lappland, totalt ca 90 mil på en dag. Vi startade resan kl 5 på morgonen och åkte i lugn och ro och var framme på kvällen strax innan 20.

Då vi hyrt en minibuss var vi flera som kunde dela på körningen och det var dessutom väldigt roligt att åka så många tillsammans. Barnen klarade resan jättebra och klagade inte något utan hittade det roliga i situationen tillsammans med oss vuxna. Hillevi sov de första timmarna, men Mille vaknade när vi bar över honom från sängen och sov inte mer på hela resan.
 

Så vi nådde vårt geografiska mål och målet att få en trevlig resa utan sovande och åksjuka barn. Och så klämde vi in några trevliga stopp på vägen i vårt vackra avlånga land. 

Ska man göra en lång bilresa behövs lite roliga lekar och det är viktigt att även vuxna är med och leker för att motivera hela bilen och varva med att lyssna på musik och sjunga allsång. 

Här följer våra bästa billekar:

Bilbingo (kräver mycket förberedelse)
Gör bingobrickor med 25 rutor (5x5). Det går ut på att passagerarna ska pricka av saker som ses från bilen och den som först får fem i rad får bingo. Sedan två rader, tre rader, fyra rader och slutligen full bricka. Låt alla motiv finnas på alla brickor men på olika ställen. På så vis kan ingen klaga på att någon fått lättare eller svårare saker att hitta. 

Har du möjlighet kan du anpassa föremålen till vart du ska resa. Ska du inte resa genom städer behöver du inte ha med ex trafikljus och anpassa gärna vägmärken på brickan om du vet ungefär vilka vägar ni ska åka. Det är tråkigt att spana efter en motorvägsskylt om man bara ska åka på småvägar och så vidare. Däremot kan det vara kul att lägga in lite svåra grejer, så det inte blir för lätt. Exempelvis lade jag, på Hillevis begäran, in rosa ensilagebalar på brickan och dem såg vi inte förrän efter nästan 60 mil... 


Vill du inte rita figurer på brickorna kan du skriva ord om barnen är läskunniga eller göra brickorna på datorn med hjälp av Clipart. 

Pip-leken (kräver ingen förberedelse) :
Den här leken går ut på att en person tänker ut något som återkommande finns längs vägen och säger "Piiip" när det passeras. De andra i bilen ska då lista ut vad personen tänker på. 

Gissningsleken (kräver ingen förberedelse)
En person tänker på ett djur  och de andra i bilen ska med ja- och nejfrågor lista ut vilket djur personen tänker på. 

ABC (kräver ingen förberedelse)
Välj en kategori och sedan ska alla i bilen, en efter en, säga något inom kategorin från A till Ö. Exempelvis bilmärken: Audi, BMW, Citroën...

Bamsescharader (kräver ingen förberedelse)
Den här leken har barnen själva kommit på och är lite mer avancerad eftersom man måste se den som leder leken. Därför kan inte chauffören vara med (hen bör även undvika några av de andra lekarna). 

En person tänker på en figur från Bamse (eller någonannanstans ifrån) och börjar gestalta den och något den gör utan ord.  Sedan ska de andra gissa. Den här leken är bra för att stimulera barnen att använda och visa ex färger med tecken och hjälptecken om barnen kan det.  

Givetvis kan man ta något annat tema, som ex djur, men det underlättar att ha ett tema av något slag.

Spaningsleken
Alla i bilen väljer något de ska spana efter och räkna. Exempelvis: husbilar, flaggor, preem-mackar, kyrkor... Alternativt kan man spana efter var sitt bilmärke. Gör det inte till en tävling utan mer till en lek.

Par-leken (kräver lite förberedelse)
Passagerarna tilldelas papper och penna och ska rita "par" de hittar längs vägen, Det ska vara två olika saker som hör ihop på ett eller annat sätt. Först till fem par vinner och man får själv bestämma vilka par som man ritar. Mille vann senast genom att hitta och rita följande:

Lyktstolpe och reflexstolpe - båda stolpar
Mio och XXL sport - båda affärer 
Traktor och ensilagebal - hör ihop
Bro och vatten - hör ihop 
Postbil och brevlåda - hör ihop
 
Man ska helst inte se båda sakerna på en och samma gång, men reglerna gör man så klart upp i bilen. Det viktigaste är att ha kul och göra resan till en del av semestern.

Kör försiktigt och skratta mycket!
Vad är dina bästa lektips för resan? Kommentera gärna och dela med dig!


Kommentarer

Populära inlägg