Vad bör man planera?

Vi som bor i västvärlden har det mycket bra ställt och vi tar det dessutom för givet. Våra privilegier gör att vi redan från små år lär oss att planera våra liv snarare än att drömma om dem. Vi har inte drömmar om det vuxenliv som ligger framför, utan vi har redan klara föreställningar om hur det ska bli. Många planerar sina bröllop innan den potentielle maken eller makan kommit in i bilden. Vi planerar också hur många barn vi ska ha, hur många högskolepoäng vi ska ha och gärna när vi ska vara färdiga. Vid trettio vill de flesta ha ett bra jobb och påbörjat bildandet av egen familj.

Men kan man verkligen planera detta liv utan att råka på hinder. I vår strävan efter att få våra framgångsrika liv blir vi förblindade så vi inte ser den tillvaro vi lever i. För de som klarar sina planer blir det ibland på andras bekostnad, och ofta väljer man att se bort om man ser någon annan som är missgynnad eftersom man inte vill ge upp sin egen framgång för att hjälpa någon annan.

Är det den här världen vi vill leva i? Jag tror många gånger jag har planerat mitt liv och förutsatt att det ska bli på ett visst sätt. Vad jag däremot inte planerat var att mista en nära familjemedlem och må så dåligt över det så jag var tvungen att gå sjukskriven i ett år. Inte särskilt framgångsrikt kan man tycka.

Däremot har det lärt mig att bli ödmjuk, men visst planerar jag vidare mitt liv, om än inte på riktigt samma sätt. Många av de exempel jag nämner ovan är lite väl generaliserande, det är jag medveten om och det var min avsikt. Jag vill helt enkelt få dig att fundera över vad som egentligen är rimligt att veta på förhand. Man kan teckna många försäkringar som täcker upp för mycket som kan gå förlorat, men en försäkring kan inte laga ett brustet hjärta eller göra dig frisk om du är svårt sjuk.

Planeringen gör att vi blir sköra. Vi känner oss misslyckade när vi egentligen inte är det alls. Det gick inte bara som vi tänkt. Bara för att för sträng planering kan vara lömsk betyder det inte att vi ska tänka på framtiden. Självklart ska vi göra det och vi ska göra det mycket dessutom. Det är inget fel i att sätta upp stora mål för sig själv, jag uppmuntrar snarare det. Dock får jag uppfattningen ofta att folk tar för givet det man inte är given. Drömmar är sunt att ha, men att tro att man kan ha kontroll över framtiden kan farligt. Det kan göra att man förlorar i stället för att finna sig själv.

Kommentarer

  1. Så kloka ord och tänkvärt att läsa! /kramar från Sara S

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg