En chokladkaka i veckan, men i hur många veckor?

I mitten av veckan var vi på ett ultraljud. Vårt fjärde ultraljud denna graviditet, men det känns lika speciellt varje gång. Vi har inga fler kontroller inplanerade på specialmödravården i Borås, men om vi känner att vi skulle känna oss lugna med fler kontroller så går det att fixa med kort varsel. Det känns bra att veta.

Tillväxtkontrollen, som den kallas, gick ut på att vår fantastiska läkare Karin tog mått på huvud, lårben och buk (på "Sten-Åke" alltså) och utifrån dessa uppskattade vikten på barnet. Nu väger han ca 2400 gram! En ganska stor kille alltså. Vid förra tillväxtkontrollen för fem veckor sedan vägde han ca 1300 gram. Han växer bra alltså och det gör mamma och pappa lugna. Vikten har nästan fördubblats på dessa veckor vilket är rätt fascinerande. Han följer medelkurvan i princip perfekt och det är skönt eftersom det utesluter en del orosmoment.

Vi har snart gjort 35 hela veckor och om förlossningen skulle sätta igång nu skulle man inte hindra den. Nu får "Sten-Åke" alltså komma när han vill, även om han så klart gärna helst får lägga på sig lite mer hull och muskler. Alla vitala organ är dock färdiga för livet utanför livmodern. I vikt kommer han öka ca 200-300 gram i veckan de sista veckorna. Det är ju lika mycket som en stor chokladkaka!

Vi ska eventuellt få sätta igång förlossningen lite tidigare beroende på hur jag mår mot slutet, men jag hoppas att jag känner mig lugn och att förlossningen sätter igång naturligt. Däremot gör det mig inget om jag får föda några veckor för tidigt denna gång också, ju förr desto bättre.

På tal om förlossning fick vi också gå in på förlossningsavdelningen en tur och det var värdefullt. Vi fick gå in i det observationsrum där Elliot dödförklarades och även i den förlossningssal där han föddes. Det kom många tårar, men det kändes bra att få återkomma till lokalerna innan det är dags för Elliots lillebror att komma till världen. Förhoppningsvis kommer samma lokaler då att bidra till några mycket positiva minnen.

Kommentarer

Populära inlägg