Ett viktigt val

En av de första besluten vi tar för våra barn är vad de ska heta. Namnet kommer följa personen under hela livet och dessutom stå på gravstenen när livet är slut. Namnet ger personen i fråga en identitet när kommande generationer släktforskar och vill veta mer om sitt ursprung. Detta gör beslutet till ett av de viktigaste och mest spännande besluten gällande våra barn.

Hur ska man tänka? Ska man välja ett modernt namn, eller ett gammalt namn? Ska man välja ett bibliskt namn eller kanske ett kungligt namn? Ska namnet återfinnas i släkten, eller är det viktigt med betydelsen av namnet?

Jag vill gärna att namnet är fint och lagom vanligt. Det får gärna vara ett tidstypiskt namn, men inte för vanligt. Sen vill jag heller inte att det är så ovanligt att folk tror att man hittat på ett eget namn bara för att vara annorlunda. Dessutom tycker jag att det är viktigt att namnet passar bra ihop med namnet "Elliot". Även om vi antagligen inte kommer kunna använda namnen i kombination så mycket som vi skulle vilja, så känns det naturligt att bröderna ändå har namn som passar hyfsat bra ihop. Därmed inte sagt att det behöver börja på E, men vem vet?

Betydelsen är givetvis också av vikt. När det kommer till betydelse behöver man inte bara se till den officiella betydelsen av namnet, utan vad namnet betyder för en själv. Kanske finns det en erfarenhet eller känsla som gör att namnet får en positiv betydelse.

I nuläget sitter två listor på kylskåpet. En lista med Kristians förslag på pojknamn och en med min. Vi är inte helt överens, även om vi tagit många steg framåt sen vi började tala om namn. Det är tre tilltalsnamn som återfinns på båda listorna. Så det ser ut som om lillkillen kommer få ett namn i alla fall. Men än är det ett tag kvar så vi hinner nog fundera några vändor till.

Kommentarer

  1. Hej på dig!

    Kloka tankar, från en klok kvinna... Det där med namn är allt annat än enkelt.. Det finns liksom så mycket som kan bli fel känns det som. Eller så lägger man kanske helt enkelt för stora krav på sig själv. Jag vet inte. Än så länge är det bara jag som gjort lista i det här hushållet i alla fall.. :)

    Mysigt att träffa dig senast!

    kram!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg